Gıdık liposuction, çene altı ve üst boyun bölgesindeki sınırlı yağ dokusunu ince kanüllerle azaltarak çene-boyun geçişini yeniden şekillendirmeyi amaçlayan cerrahi bir vücut konturlama işlemidir. Halk arasında “gıdı aldırma” veya “gıdı eritme” olarak da anılsa da kilo verme yöntemi değildir. En uygun yaklaşım; görünen dolgunluğun yağdan mı, gevşek deriden mi, boyun kaslarından mı yoksa çene yapısından mı kaynaklandığı belirlendikten sonra seçilir.
Boyun gıdık liposuction; submental bölge olarak adlandırılan çene altındaki ve gerektiğinde çene hattına uzanan yağ dokusunun kontrollü biçimde azaltılmasıdır. Amaç mümkün olan en fazla yağı almak değil, yüz ve boyun oranlarını koruyarak daha dengeli bir kontur oluşturmaktır. Yağın yüzeysel veya düzensiz alınması çöküntü, dalgalanma ve asimetri riskini artırabileceğinden işlem hacimden çok dağılıma odaklanır.
Gıdık liposuction cerrahidir. Küçük kesiler ve ince kanüller kullanılması işlemi “ameliyatsız” yapmaz. Uygulanacak anestezi, kullanılan teknik, işlem ortamı ve ameliyat sonrası takip kişiye göre planlanır. Çene altı alanı küçük görünse de sinirler, damarlar, tükürük bezleri ve boyun kaslarıyla yakın komşuluğu nedeniyle anatomik değerlendirme önemlidir.
Bu işlem genel liposuction uygulamalarının yüz ve boyun bölgesine uyarlanmış biçimidir. Karın veya bel liposuction’ından farklı olarak daha küçük hacimlerle, çene hattının kesintisiz ve simetrik görünmesini hedefleyen hassas bir planlama gerektirir.
Çene altındaki dolgunluk yalnızca kilo artışıyla açıklanamaz. Normal kiloda olan kişilerde de genetik yağ dağılımı nedeniyle gıdık görülebilir. Bazı yüzlerde çene ucunun geride veya küçük olması, boyun hattını olduğundan daha dolgun gösterir. Yaşla birlikte cilt elastikiyetinin azalması ve platizma adı verilen boyun kasının belirginleşmesi de konturu etkiler.
Muayenenin en önemli amacı, bu bileşenleri birbirinden ayırmaktır. Yağ fazlalığı bulunmayan bir boyuna liposuction uygulanması beklenen etkiyi sağlamaz; aksine cilt gevşekliğini veya çene yapısındaki yetersizliği daha görünür hale getirebilir.
Uygun hastada işlem; çene altındaki lokalize yağ kalınlığını azaltabilir, çene hattının boyundan ayrımını belirginleştirebilir ve önden ya da profilden görülen dolgunluğu hafifletebilir. Sonucun derecesi yağ miktarı kadar cildin yeni kontura uyum sağlayabilmesine bağlıdır.
Boyun bölgesinde yağla birlikte ileri gevşeklik veya kas bantları varsa boyun estetiği ve boyun germe seçenekleri daha kapsamlı bir planın parçası olabilir. Yüzün diğer bölgeleriyle ilgili işlemler için yüz estetiği sayfasını inceleyebilirsiniz.
Genel sağlık durumu cerrahiye uygun, kilosu görece stabil, çene altında sıkıştırılabilir lokal yağ dokusu bulunan ve cilt elastikiyeti yeterli kişiler aday olabilir. Yaş tek başına karar verdirmez; aynı yaştaki iki kişinin cilt kalitesi ve boyun anatomisi farklı olabilir. Gerçekçi beklentiler ve ameliyat sonrası önerilere uyum da uygunluğun bir parçasıdır.
Bu durumlardan birinin bulunması işlemin kesinlikle yapılamayacağı anlamına gelmez; planı, anesteziyi veya başka bir yönteme geçilmesini etkileyebilir. Cerrahi karar yalnızca fotoğraf üzerinden değil, yüz ve boynun elle ve farklı açılardan değerlendirilmesiyle verilmelidir.
Muayenede çene altındaki yağın kalınlığı, cilt elastikiyeti, çene kemiğinin projeksiyonu, boyun kaslarının görünümü, tükürük bezlerinin konumu ve iki taraf arasındaki doğal farklılıklar incelenir. Başın nötr konumda olduğu önden, yandan ve eğik açılı fotoğraflar planlama ve takip için kullanılabilir.
Genel sağlık öyküsü, alerjiler, önceki ameliyatlar, sigara kullanımı ve düzenli alınan ilaçlar konuşulur. Gerekli görülürse laboratuvar tetkikleri veya ilgili branş değerlendirmesi istenir. Hedeflenen alan, olası kesi noktaları, anestezi seçenekleri, iyileşme beklentisi ve alternatif yöntemler ameliyat öncesinde netleştirilir.
İşlem, kişinin boyun anatomisi ve cerrahi planına göre basamaklandırılır. Genel akış şu şekildedir:
Kanül çapı, uygulanacak enerji veya hedef doku sıcaklığı için herkese geçerli tek bir değer yoktur. Bu teknik ayrıntılar kullanılan sistem, doku kalınlığı ve güvenlik ölçümleri doğrultusunda cerrah tarafından belirlenir. İnternette verilen sabit dereceler veya milimetreler kişisel tedavi protokolü olarak kullanılmamalıdır.
Klasik tümesan liposuctionda yağ dokusu ince kanüllerle mekanik olarak ayrıştırılıp aspire edilir. Lazer destekli yöntemde aspirasyona ek olarak dokuda kontrollü enerji uygulanan bir basamak bulunur. Bu enerji seçilmiş hastalarda doku kontraksiyonunu desteklemek amacıyla kullanılabilir; ancak ileri deri fazlalığını ortadan kaldırmaz ve boyun germe ameliyatının yerine otomatik olarak geçmez.
Lazer kullanılması işlemi kendiliğinden daha güvenli, ağrısız veya üstün hale getirmez. Enerji destekli yöntemlerde ısı hasarı ve yanık gibi yönteme özgü riskler de bulunabilir. Kullanılacak teknik; cihaz adından çok hastanın anatomisi, cerrahın planı ve dokunun güvenli biçimde izlenmesiyle ilişkilidir. Ayrıntılı bilgi için mevcut lazer liposuction sayfasını inceleyebilirsiniz.
Bazen iki yaklaşım birlikte uygulanabilir. Yağ fazlalığı alınırken gevşek deri ve kas yapısı boyun germe ile düzenlenebilir. “Daha küçük işlem her zaman daha iyi” veya “daha büyük işlem daha kalıcı” biçimindeki genellemeler doğru değildir; uygun yöntem anatomik soruna göre seçilir.
İlk günlerde çene altında şişlik, morluk, gerginlik, hassasiyet ve geçici uyuşukluk görülebilir. Şişlik iki tarafta eşit olmayabilir ve gün içinde değişebilir. Bazı kişiler günlük hayatına kısa sürede dönebilirken görünür ödemin ve dokusal sertliklerin çözülmesi daha uzun sürebilir. İşe dönüş; yapılan işlemin kapsamına, mesleğe ve kişinin iyileşme hızına göre planlanır.
Hekim tarafından önerilmişse çene-boyun korsesi veya bası bandı belirlenen süre ve biçimde kullanılır. Basının gereğinden sıkı veya yanlış uygulanması cilt ve dolaşım sorunlarına yol açabileceğinden rastgele ürün seçilmemelidir. Kontroller sırasında şişlik, kesi yerleri, his değişiklikleri ve kontur düzeni değerlendirilir.
Sonuç erken dönemde şişlik nedeniyle olduğundan farklı görünebilir. Çene-boyun hattının oturması ve dokuların yumuşaması haftalar ile aylar içinde devam edebilir; nihai değerlendirme için kişiye özgü takip takvimi esas alınmalıdır.
Gıdık liposuction küçük bir alanda yapılsa da cerrahi ve anesteziye bağlı riskler taşır. Doğru hasta seçimi, anatomik planlama ve düzenli takip riski azaltmaya yardımcı olur; tamamen ortadan kaldırmaz. Olası durumlar şunlardır:
Kişisel risk; sağlık durumu, sigara kullanımı, kullanılan ilaçlar, önceki işlemler ve cerrahinin kapsamına göre değişir. Aydınlatılmış onam görüşmesinde alternatifler, sınırlamalar ve kişiye özgü komplikasyonlar ayrıntılı biçimde konuşulmalıdır.
İşlemle uzaklaştırılan yağ hücreleri aynı sayıda geri oluşmaz; ancak bölgede kalan yağ hücreleri kilo artışıyla büyüyebilir. Belirgin kilo değişimleri, yaşlanma, cilt elastikiyetindeki azalma ve yer çekimi çene-boyun hattını zaman içinde değiştirebilir. Bu nedenle sonucun korunması için stabil kilo ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları önemlidir.
Liposuction yüzün temel anatomisini değiştirmez. Çene geriliği, ileri cilt sarkması veya kas bantları baştan doğru değerlendirilmediyse yalnız yağ azaltımı beklentiyi karşılamayabilir. Kalıcılık kadar doğru endikasyon da sonucun niteliğini belirler.
Muayene yapılmadan herkese geçerli tek bir fiyat vermek doğru değildir. Ücret; tedavi edilecek alanın genişliği, yağ dokusunun miktarı, klasik veya enerji destekli teknik kullanımı, anestezi biçimi, başka bir işlemle kombinasyon, sağlık kuruluşu ve ameliyat sonrası takip kapsamına göre değişebilir.
Fiyat değerlendirmesinde yalnız operasyon ücretini değil; anestezi, sağlık kuruluşu, korse veya pansumanlar, kontroller ve olası ek gereksinimlerin neleri içerdiğini sormak gerekir. Güncel ve kişiye özel bilgi muayene sonrasında verilebilir.
Doç. Dr. Hakan Kerem ile yapılacak muayenede çene altı dolgunluğunun kaynağı, cilt kalitesi, çene hattı ve boyun kasları birlikte değerlendirilir. Uygun plan yalnızca gıdık liposuction olabileceği gibi lazer destekli yöntem, boyun germe veya farklı bir yüz-boyun yaklaşımı da olabilir.
Bu sayfa genel bilgilendirme amacı taşır; kişisel tanı, cerrahi öneri veya sonuç garantisi değildir. Muayene ve randevu bilgileri için iletişim sayfasını kullanabilirsiniz.
İçerik genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve hekim muayenesinin yerine geçmez. Son güncelleme: 7 Ağustos 2026.
Çene altı dolgunluğunun yağ, deri, kas veya çene yapısıyla ilişkisini muayene ile netleştirebilirsiniz.
Boyun (Gıdık) Liposuction Nedir?
Gıdık Neden Oluşur?
Yağ dokusuyla ilişkili nedenler
Yağ dışındaki nedenler
Gıdık Liposuction Neyi Düzeltebilir?
Tek başına liposuctionın sınırları
Gıdık Liposuction Kimler İçin Uygun Olabilir?
Ek değerlendirme gerektiren durumlar
Ameliyat Öncesi Muayenede Neler Değerlendirilir?
Boyun (Gıdık) Liposuction Nasıl Yapılır?
Klasik ve Lazer Destekli Gıdık Liposuction Arasındaki Fark Nedir?
Gıdık Liposuction mı, Boyun Germe mi?
Değerlendirme
Gıdık liposuction
Boyun germe
Öncelikli hedef
Lokalize çene altı yağını azaltmak
Gevşek deri, derin dokular ve gerektiğinde kas bantlarını düzenlemek
Cilt elastikiyeti
Yeterli elastikiyet sonucu destekler
Belirgin elastikiyet kaybında daha kapsamlı seçenek olabilir
Kesiler
Küçük kanül girişleri
Tekniğe göre kulak çevresi, saç çizgisi veya çene altında daha uzun kesiler
Kas bantları
Doğrudan onarmaz
Gerektiğinde platizma kasına müdahale edilebilir
İyileşme yükü
Genellikle daha sınırlı cerrahi alan; yine de şişlik ve morluk olabilir
Daha kapsamlı cerrahi ve kişiye göre daha uzun iyileşme
Gıdık Liposuction Sonrası İyileşme Süreci
İyileşme döneminde genel öneriler
Gıdık Liposuction Riskleri Nelerdir?
Gıdık Liposuction Sonuçları Kalıcı mıdır?
İzmir Gıdık Liposuction Fiyatları Neye Göre Değişir?
İzmir’de Boyun ve Gıdık Değerlendirmesi
Gıdık Liposuction Hakkında Sık Sorulan Sorular
Gıdık liposuction kilo verdirir mi?
Zayıf kişilerde de gıdık oluşabilir mi?
Gıdık liposuction lokal anesteziyle yapılabilir mi?
İşlem ağrılı mıdır?
Gıdık liposuction sonrasında korse gerekir mi?
Şişlik ne zaman geçer?
İşe ne zaman dönebilirim?
Gıdık liposuction iz bırakır mı?
Lazer liposuction cildi mutlaka sıkılaştırır mı?
Belirgin sarkma varsa liposuction yeterli olur mu?
Gıdık liposuction erkeklere uygulanabilir mi?
Alınan yağ yeniden oluşur mu?
Tıbbi Bilgilendirme Kaynakları
Kişisel Boyun ve Gıdık Değerlendirmesi
Doç. Dr. Hakan Kerem
Boyun (Gıdık) Liposuction
Kısa cevap: Deri elastikiyeti yeterli ve temel sorunu çene altındaki lokalize yağ fazlalığı olan kişilerde liposuction daha belirgin bir çene-boyun hattı oluşturulmasına yardımcı olabilir. Belirgin deri sarkması, platizma bantları veya çene geriliği varsa tek başına yağ almak yeterli olmayabilir; boyun germe, kas onarımı ya da çene profilini hedefleyen farklı seçenekler değerlendirilebilir.
İlaç güvenliği: Aspirin, bazı ağrı kesiciler, kan sulandırıcılar ve bitkisel takviyeler kanama riskini etkileyebilir. Reçeteli hiçbir ilaç, ilacı düzenleyen hekim ve ameliyat ekibinin ortak yönlendirmesi olmadan bırakılmamalıdır.
Önemli ayrım: Enerji destekli liposuction hafif cilt gevşekliğinde toparlanmayı desteklemeyi hedefleyebilir. Belirgin sarkmış deriyi kesmeden yok ettiği veya her hastada boyun germeye eşdeğer sonuç verdiği söylenemez.
Acil değerlendirme gerektirebilen belirtiler: Hızla artan veya tek taraflı belirgin şişlik, nefes alma ya da yutma güçlüğü, kontrol edilemeyen kanama, giderek şiddetlenen ağrı, yüksek ateş, kötü kokulu akıntı veya ciltte olağandışı solukluk-morarma gelişirse ameliyat ekibiyle derhal iletişime geçilmeli; ulaşılamıyorsa acil sağlık hizmetine başvurulmalıdır.
Hayır. İşlem, sınırlı çene altı yağını şekillendirmeyi amaçlar; kilo verme veya obezite tedavisi değildir.
Evet. Genetik yağ dağılımı, çene yapısı ve cilt elastikiyeti nedeniyle normal kilodaki kişilerde de çene altı dolgunluğu görülebilir.
Seçilmiş ve sınırlı işlemlerde lokal anestezi düşünülebilir. Sedasyon veya başka bir anestezi yaklaşımı; işlem kapsamı, sağlık durumu ve güvenli takip koşullarına göre belirlenir.
Anestezi sırasında ve sonrasında hissedilen rahatsızlık kişiden kişiye değişir. Gerginlik, hassasiyet ve sızlama görülebilir; ağrı kontrolü cerrahi ekip tarafından planlanır.
Birçok planda çene-boyun bası giysisi önerilebilir; tipi ve kullanım süresi kişiye göre değişir. Cerrahın belirlediği ürün ve süre esas alınmalıdır.
En belirgin şişlik ilk dönemde görülür; azalma hızı kişiye ve işlem kapsamına bağlıdır. Dokuların tamamen yerleşmesi haftalar veya aylar sürebilir.
Masa başı iş ile fiziksel efor gerektiren iş aynı değildir. Morluk, şişlik ve işin niteliğine göre kişisel bir dönüş planı yapılır.
Kanüller küçük girişlerden yerleştirilir; yine de her cerrahi kesi iz bırakarak iyileşir. İzin görünürlüğü kesi yeri, cilt yapısı ve yara iyileşmesine bağlıdır.
Hayır. Enerji destekli yöntem seçilmiş hastalarda doku kontraksiyonunu destekleyebilir; ileri deri fazlalığını ortadan kaldıracağı veya her kişide aynı etkiyi göstereceği söylenemez.
Her zaman değil. Deri fazlalığı veya kas bantları belirginse boyun germe ya da ek destek işlemleri daha uygun olabilir.
Evet. Cinsiyetten bağımsız olarak yağ dağılımı, cilt elastikiyeti, sakal hattı ve çene-boyun oranı değerlendirilerek planlama yapılabilir.
Uzaklaştırılan yağ hücreleri aynı sayıda geri gelmez; ancak kalan hücreler kilo artışıyla büyüyebilir. Yaşlanma ve cilt gevşemesi de görünümü zaman içinde değiştirebilir.